Jdi na obsah Jdi na menu
 


Zajímavosti

Pizza

Pizza byla původně jídlem chudých, dnes je jídlem pro každého. Není na světě mnoho zemí, které mohou říct, že se jejich národní pokrm stal mezinárodním fenoménem. Pizza se dělí na dvě kategorie: pravá italská pizza a pizza zbytku světa. Může to znít hloupě, ale pokud ochutnáte pravou italskou pizzu, víte, o čem je řeč. Pizza je výsledkem vývoje po celá staletí a nese v sobě odraz italské kultury.

Dobrá pizza je vlastně jednoduchý pokrm z čerstvých ingrediencí. Vyrábí se v tradiční peci, ve které se topí dřevem. Jelikož roztopit pec trvá poměrně dlouho, je pizza obvykle - především v malých městech - podávána až k večeři. Je populární u Italů i turistů. Je to levné a rychlejší, lehké jídlo.

Pizza mohla být "vynalezena" Féničany, Řeky, Římany nebo kýmkoliv, kdo objevil tajemství těsta, vytvořeného z mouky a vody, a upečeného na horkém kameni. Tento pokrm inspiroval mnoho spisovatelů a umělců v dějinách, což dokazuje, že pizza má opravdu staré kořeny. První zmínka pochází asi z roku 1 000 z města Neapol. V té době se jídlo připravovalo s tučným sýrem a bylinkami. Pizza svou dnešní podobu dostala po objevení Ameriky, kdy byla Španěly dovezena rajčata, která pocházela z And. Pizzu Margherita můžeme považovat za standard, ale dnes existuje nesčetné množství oblíbených obměn tohoto pokrmu.

Další zajímavosti z gastronomie

• Průměrný Ital sní 25 kilogramů těstovin ročně.

           ...a vypije zhruba 100 litrů vína.

• Říká se, že těstoviny a pizzu jedli už starověcí Římané, avšak první opravdová pizzerie byla otevřena v Neapoli v roce 1830 a jmenovala se Antica Pizzeria Port'Alba.

• Existuje více než 140 druhů těstovin a ještě více jejich jmen. Některé jsou známé jen v jednom kraji, jiné mají v různých častech Itálie odlišné názvy.

• Ačkoli italská kuchyně zná tisíce všeobecně známých či regionálních dezertů, světově nejslavnější je tiramisu, které přitom vzniklo až v roce 1970. Tiramisu v doslovném překladu znamená „zvedni mě", což se dá přeneseně chápat jako „povzbuď a potěš". Patrně se tím naráží na hlavní ingredience receptu: kávu a čokoládu.

• V Itálii se vyrábí více než 450 druhů sýra.

syry.jpg

testoviny.jpg