Jdi na obsah Jdi na menu
 


Hlavní město Itálie - Řím

Když se vysloví Řím, každému se vybaví něco jiného, ať už právo, láska, gladiátorské hry, divadlo, literatura, památky, historie, latina, Vatikán, křesťanství, architektura či číslice. To vše je spojené s tímto městem. Kdysi sídlo Římské říše, katolické církve, dnes jedno z nejnavštěvo­vanějších měst. Přezdívku „věčné město“ si Řím zasloužil právem. Právě díky svým památka, sochám, kašnám, bazilikám, chrámům má město svůj půvab.

Hlavní město Itálie s 2 705 603 obyvateli, leží 20 kilometrů od Tyrhénského moře. Řím se nachází v oblasti Lazio a rozkládá se na sedmi pahorcích, kterými jsou: Kapitol, Aventinus, Palatinus, Caelinus, Quirinalis, Viminalis a Esquilinus. Městem protéká řek Tibera.

Historie věčného města

Mezi nejstarší obyvatelé, se považují etruští králové. Název Roma pochází podle etruského rodu Ruma, ale podle legendy založil město Romulus v roce 753 př. n. l. a tak název pochází možná od Romuluse. Období starověku přineslo Římu vodovody, které se nacházely po celém území města, na ně v pozdějším období navazovaly kašny. V období renesance město začíná měnit svou tvář, vzniká chrám sv. Petra, Sixtinská kaple je zdobena freskami Michelangela Buonarrotim a vznikají další stavby. V Baroku se pokračuje se stavbami ve městě, navrhují se Španělské schody, fontána de Trevi se začíná stavět a dokončuje se chrám sv. Petra. Baroko a renesance patří k nejdůležitějšímu období vzniku kouzelného Říma. Dali městu půvab a kouzlo, které jdou vidět na každém koutě města i do dnešní, moderní doby. Historie sálá ze všeh míst města. Rok 1870 je pro Řím významným datem, tento rok se stává hlavním městem sjednocené Itálie.

Doprava

Doprava v Římě je jedním velkým problémem. Řím má dvě letiště, mezinárodní letiště Leonarda da Vinciho a letiště Ciampino, které je menší, starší, ale levnější. Jinak se zde dá cestovat všemožnými prostředky, jako jsou metro, vlak, tramvaj, taxi či autobus.

Památky

Fontana di Trevi

fontana-di-tevi.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Španělské schody

spanelske-schody.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

Forum Romanum

forum-romanum.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Koloseum

koloseum.jpg