Jdi na obsah Jdi na menu
 


Vodstvo a podnebí Itálie

 Vodstvo

Řeky

Nejdelší řekou Itálie je 652 km dlouhý Pád (Po). Důležitou řekou je Arno (241km), jež protéká Florencií, či Tibera (Tevere) se svými 405 km protékající hlavním městem, Římem. Mezi další italské řeky patří alpské řeky Adda, Ticino, Oglio atd. a také řeky Piave, Isonzo a Adige. Itálie je pověstná i svými jezery ledovcového původu. Nejznámější z nich: Lago Maggiore (poblíž města Varese), Lago di Como (poblíž města Lecco) a největší z italských jezer s rozlohou 370 km2 Lago di Garda (poblíž Verony).

tibera.jpg

Moře

Italské břehy omývá na východě Jaderské moře (Mare Adriatico), na jihu Jónské moře (Mar Ionio) a Středozemní moře (Mar Mediterraneo) a na západě Tyrhénské (Mar Tirreno) a Ligurské (Mar Ligure)moře. Jaderské a Jónské moře od sebe odděluje město Santa Maria di Leuca v kraji Salento (v samém podpatku "italské boty"). Tento kraj nabízí nejen středomořské teplé klima, ale také středomořskou letní náladu a především mnoho památek s typicky orientální atmosférou, barokní domy budované z nažloutlého kamene (zvaného zde "pietra leccese"). Proto je kraj Salento hojně navštěvován turisty. Kdybyste snad zatoužili potkat na dovolené některou světovou celebritu, zajeďte si do známého turistického centra Gallipoli...

more.jpg

Podnebí

Itálie se nachází ve dvou podnebných pásech. Sever Itálie leží v mírném pásu a jih se nachází v subtropickém pásu. Subtropy s obdobím zimních dešťů, kdy je zde léto horké a suché a zimy naopak mírné a deštivé. Je zde i typické středomořské klima. V Alpách je typické vysokohorské klima, v zimě jsou vrcholky hor zcela zasněžené a zimy jsou chladné. Čím více na jih půjdeme, tím teplota vzduchu bude stoupat.